Wat is een verslaving en wanneer ben je verslaafd?

Misschien heb je iemand in jouw omgeving bij wie je het vermoeden hebt van een verslaving. Of je kampt zelf met mogelijke kenmerken van een verslaving. In dit blog geven we antwoord op de vragen ‘wat is een verslaving’ en ‘wanneer ben je verslaafd’.

Iedereen heeft weleens iets geroepen als: “Oh dit is zo verslavend” of “Ik ben echt verslaafd aan chocola (of een ander voedingsmiddel). Dat je iets leuk of lekker vindt en er blij of rustig van wordt, is heel normaal. Dat je het dan vaak wilt doen of eten ook. Maar wanneer wordt het nou problematisch en is iets écht een verslaving?

Wat is een verslaving?

Een verslaving is een toestand waarin je lichamelijk en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk bent. Wanneer je deze gewoonte niet kunt uitvoeren of je hebt de stof niet, dan zul je proberen dit wel voor elkaar te krijgen. Dit gaat dan ten koste van de meeste andere activiteiten in jouw leven. Als je jouw verslaving niet meer kunt voeden, dan kun je last krijgen van allerlei ontwenningsverschijnselen.

Die ontwenningsverschijnselen kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn. Denk aan beven, zweten, maar ook angstig of onrustig zijn.

Kenmerken verslaving: wanneer ben je verslaafd?

Hoe ziet zo’n verslaving er in het dagelijks leven uit? Hoe weet je wanneer je verslaafd bent? Hulpverleners hebben een lijst van 11 criteria opgesteld, gebaseerd op de DSM-5 (het psychiatrisch handboek dat wereldwijd gebruikt wordt om een diagnose te stellen).

Dit zijn de kenmerken/symptomen van een verslaving aan een middel:

  1. Je gebruikt vaak meer van het middel of een langere tijd dan je van plan was;
  2. Je hebt een sterk verlangen om te gebruiken;
  3. Je hebt een steeds hogere dosis nodig voor hetzelfde effect of dezelfde dosis heeft steeds minder effect;
  4. Een groot deel van je tijd besteed je aan het krijgen van het middel of het gebruiken ervan.
  5. Werk, hobby’s, vriendschappen geef je op of verminder je vanwege het gebruik van het middel;
  6. Je gebruikt voortdurend, ook al weet je dat het lichamelijke of psychische problemen met zich meebrengt of verergert;
  7. Je hebt last van onthoudingsverschijnselen, die minder worden als je meer gebruikt;
  8. Je hebt een aanhoudende wens of er zijn weinig succesvolle pogingen om het gebruik van het middel te verminderen of in de hand te houden;
  9. Door het gebruik lukt het je niet meer om aan verplichtingen op je werk, school of privé te voldoen.
  10. Je gebruikt het middel ook in situaties waarin dit gevaarlijk is;
  11. Je blijft gebruiken, ook al levert het problemen op in relaties (zoals ruzies met je partner, familie of vrienden).

Je kunt ook verslaafd zijn aan gokken of gamen. Je kunt middel dan vervangen door “gewoonte”. Hoe meer kenmerken je herkent, hoe groter de kans dat je verslaafd bent.

Tip: Wil je weten of je gok- of gameverslaafd bent? Doe dan onze zelftest.

Vermoeden van verslaving? Wat nu?

Je hebt nu antwoord op de vraag ‘wat is een verslaving’. Herken jij de kenmerken van een verslaving bij iemand uit jouw omgeving of bij jezelf? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Ga met die ander in gesprek en kijk of hij/zij openstaat voor hulp.

Gaat het om jezelf? In het geval van gokken of gamen kun je voor de zekerheid eerst de zelftest (zie hierboven) doen. Je kunt je ook meteen bij ons aanmelden. Je krijgt dan zo snel mogelijk een intakegesprek. Op dit moment is onze wachttijd slechts een week.

Meer weten?

Heb je een vraag over gok- of gameverslaving of over onze behandeling? Je vindt veel informatie op onze site. Maar je kunt uiteraard ook persoonlijk contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk