Hoe raken mensen verslaafd aan gokken?

We weten dat genetische aanleg een grote rol speelt bij het gokken, maar er is ook groeiend bewijs dat het dopamine beloningscentrum een grote rol speelt.

Verschillende gokkers hebben verschillende ervaringen, maar één ding dat je vaak ziet bij procesverslavingen zoals gokken is dat de beloning niet komt door het winnen, maar door de mogelijkheid om te kunnen winnen.

Het is de anticipatie van het winnen dat de grootste dopamine vrijgave produceert en dit zorgt ervoor dat de gokker gemotiveerd blijft om deze ervaring te blijven zoeken ondanks de negatieve gevolgen.

 

Hebben mensen met een bepaald persoonlijkheidstype meer kans om een gokprobleem te ontwikkelen?

Het is geen persoonlijkheidskenmerk, maar er lijkt wel een aangeboren vatbaarheid voor impulsiviteit te bestaan. Aangenomen wordt dat ongeveer 30% van impulsiviteit wordt bepaald door de genen.

Er zijn verschillende manieren om impulsiviteit te meten, maar één van de duidelijkste manieren om dit te zien is door naar de familiehistorie kijken. Een opa die gokker was, een vader die alcoholist was en de volgende generatie gebruikt misschien drugs. Het uit zich via de genen als impulsiviteit, niet als een specifieke verslaving.

 

Wie heeft het meest risico om verslaafd te raken?

Gokken kan mensen van alle sociale achtergronden raken, maar er is wel een sterk verband tussen armoede en gokken. Een recent onderzoek vond dat probleemgokken twee maal zo vaak voorkomt in buurten met de hoogste concentratie armoede in vergelijking met buurten met weinig armoede.

Hoger risico groepen zijn:

  • Mannen, gokken bij vrouwen is gestegen in de leeftijden tot 35 jaar en boven 65 jaar
  • Kinderen van pathologische gokkers en mensen die verslaving in hun familie historie hebben
  • Jong volwassenen die een flinke winst maken op jonge leeftijd
  • Mensen met reeds bestaande psychische klachten zoals depressie, angst, ADHD of andere verslavingen

Daarnaast zijn probleemgokkers gevoelig voor andere compulsieve gedragingen zoals shoppen, te veel geld uitgeven of hyper-seksueel gedrag.

 

Waarom gaan mensen door met gokken terwijl ze zien dat hun leven stuk gaat?

Pathologische gokkers zien zichzelf niet alleen als gokkers, maar ook als professionals met kennis van het spel, ze wanen zich ‘master of the game’. Ze geloven dus dat ze kunnen winnen ondanks alle verliezen tot dan toe. Ze denken bijvoorbeeld over een bijzonder intuïtie te beschikken of uitzonderlijke vaardigheden waardoor juist zij hier wel winst kunnen maken.

 

Zijn er herkenbare fasen in een gokverslaving?

Fase 1 Winnen

Er wordt meer gewonnen dan verloren en de gokker kan een keer een grote winst hebben waardoor hun geloof dat ze het beter kunnen dan de andere gokkers gesterkt wordt. Ze hebben het door, ze weten hoe ze moeten winnen.

 

Fase 2 Verliezen

Er wordt steeds vaker gegokt en met steeds grotere bedragen. De gokker gelooft dat alle verliezen weer teruggehaald worden. Ze laten steeds meer negatief en manipulatief gedrag zien; liegen, opscheppen over winsten, geld lenen etc. Uiteindelijk zorgt een flink verlies er dan voor dat de gokker in een neerwaartse spiraal raakt.

 

Fase 3 Wanhoop

De gokker is eigenlijk voortdurend bezig met denken over gokken; waar haal ik geld vandaan, wat wordt de volgende inzet, hoe kan ik het systeem verslaan, hoe kom ik weer uit de schulden. Het negatieve gedrag neemt nog verder toe, net zoals de verliezen. Liegen, bedriegen, manipuleren tot kunst verheven.

Credit cards maximaal gebruikt, geen geld meer op de bankrekening en geen mogelijkheden om aan meer geld te komen. Hier kan het zijn dat een gokker overgaat tot het stelen of achteroverdrukken van geld met de verwachting dit weer terug te kunnen betalen, maar elke winst gaat terug in het gokken.

 

Fase 4 Hopeloosheid

De gokker geeft het op en in sommige gevallen zijn er gedachten van zelfmoord. Hier is ook een groot risico op crimineel gedrag en mogelijke aanraking met justitie.

Voor velen is dit de laatste fase, maar er is ook een vijfde fase; die van herstel.

 

Fase 5 herstel

De gokker geeft toe dat hij/zij een probleem heeft, wil dit oplossen en gaat deelnemen aan een behandeling.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk