Eerste Nederlandse kliniek voor game- en gokverslaafden opent deuren

In dit AD-artikel, dinsdag 19 maart 2019, wijs ik op het gevaar van loot boxes. Met name voor onze kwetsbare kinderen. Het kopen van loot boxes is gokken en niet voor niets inmiddels al verboden in België. Ouders neem je verantwoordelijkheid door zorgvuldig om te gaan met je creditcard gegevens. Dit voorkomt dat kinderen ongecontroleerd loot boxes kunnen komen en in een gokverslaving gezogen worden.

Lees het hele artikel in de Nationale Zorggids

Hervitas is de eerste instelling in Nederland die een speciale behandelprogramma biedt voor game- en gokverslaafden. De instelling is van mening dat er wel degelijk verschillen zijn tussen de verschillende verslavingsvormen en dat deze verschillen niet effectief behandeld worden met een generiek programma. De nieuwe specialistische behandeling richt zich volledig op de specifiek verslaving met al haar kenmerken en aspecten. Dat meldt Hervitas.

Snelst groeiende verslaving

Verslaving kent vele vormen. Mensen kunnen verslaafd zijn aan middelen maar ook aan een bepaalde activiteit, een gedragsverslaving. De meeste mensen hebben wel een beeld bij alcohol- en drugsverslaving, maar bij een game- of gokverslaving ligt dat anders. Op dit moment is de verslaving aan gamen en gokken de snelst groeiende. De mogelijkheden voor gamen en gokken zijn alom aanwezig en steeds jonger krijgen mensen toegang tot het internet en tot gokken. Ook deze gedragsverslaving kent heftige gevolgen. Voor de verslaafde zelf en voor zijn of haar omgeving.

Lees het hele artikel hier verder

Veel video’s op YouTube zijn zo gemonteerd, dat de kijker alleen hoogtepunten te zien krijgt. Hierdoor lijkt het krijgen van een topspeler gemakkelijk. Aan de andere kant is dit wel het verdienmodel. ,,Dat is inderdaad hoe we weergaven halen”, erkent De Graaf. ,,Maar ik wil geen verkeerde impressie wekken. Mede daarom heb ik twee YouTube-kanalen: FC Roelie en FC Glorie. Met FC Glorie laat ik zien hoe je een bepaald niveau kunt bereiken zonder geld uit te geven. Wil je echt goed worden, dan is geld uitgeven vrijwel onvermijdelijk”, stelt De Graaf. ,,En dat is natuurlijk weer heel slim gedaan door EA Sports.”

Onderzoek

Niemand weet nog precies wat deze loot boxes doen met het kinderbrein, vertelt Tony van Rooij van het Trimbos-instituut en projectleider ‘Gamen, Gokken en Mediawijsheid’. ,,Uit voorzorgsprincipe wil je natuurlijk niet dat kinderen op jonge leeftijd een spel spelen dat veel lijkt op een casinospel. Er moet echter nog meer onderzoek gedaan worden naar wat dit precies doet met kinderen. We zijn bezorgd over de invloed op kwetsbare en verslavingsgevoelige mensen.”

EA Sports, de maker van FIFA, is meerdere keren om een reactie gevraagd, maar heeft aangegeven niet te willen reageren. Als reactie op het onderzoek van de Kansspelautoriteit laat EA Sports, de ontwikkelaar van FIFA, sinds de lancering van FIFA 19 in september zien wat de kans is op bepaalde items. De kans op een zeldzame speler met een gemiddelde beoordeling van 90 of hoger (99 is het hoogst) is slechts 2,8 procent.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).


Hervitas Samen Sterk