Ben jij gevoelig voor kansspelverslaving? Wij zetten 7 signalen op een rij

Sinds eind vorig jaar is online kansspelen in Nederland legaal. Dat heb je vast wel gemerkt aan de vele reclames die overal en nergens voorbijkomen. Misschien speel jij ook wel regelmatig zo’n kansspel. Op zich is er niets mis met af en toe een gokje wagen. Maar hoe weet je nou of jij gevoelig bent en wellicht al verslaafd aan het raken bent? Wij verzamelden de 7 belangrijkste signalen waar je op kunt letten.

 

1 – Online kansspelen helpen je ontsnappen uit de werkelijkheid

Ontsnappen aan de werkelijkheid kan heel prettig zijn voor je. Juist als er ingrijpende gebeurtenissen zijn. Dit hoeven geen grote gebeurtenissen te zijn, maar wel ingrijpend voor jou. Een kansspel spelen, gokken, is voor jou dan een fijn moment waarin je even kunt ontsnappen en tot rust kunt komen. Merk je aan jezelf dat je herhaaldelijk speelt om bepaalde gevoelens (denk aan boosheid, verdriet of angst) uit de weg te gaan, dan kan een verslaving aan kansspelen op de loer liggen.

Ons advies: kruip niet weg eenzaamheid en isolement, maar praat met je dierbaren. Stap over je angst heen en maak het bespreekbaar.

 

2 – Jouw omgeving maakt zich zorgen

Krijg je af en toe opmerkingen van jouw partner, familie of vrienden over jouw gokgedrag? Krijg je het verwijt dat je (te) weinig aanwezig bent bij familieaangelegenheden of te weinig betrokken bent bij je kinderen? Dat kan een teken zijn dat jouw manier van omgaan met kansspelen problematisch is. Wuif deze bezorgdheid van je naaste omgeving niet meteen weg, maar wees eerlijk tegen jezelf. Ben jij obsessief bezig met kansspelen? Heb je al meerdere keren voorgenomen niet te gaan spelen, maar deed je het toch? Mogelijk is er een verslaving ontstaan.

Ons advies: neem contact op met je huisarts en verslavingsdeskundigen en onderzoek samen of je verslaafd bent geworden.

 

3 – Je bent nerveus en gespannen bij een dag niet gokken

Kun je makkelijk een of meerdere dagen niet spelen of raak je al nerveus en gespannen bij het idee dat je een dag moet overslaan? Is dat laatste het geval dan heb je mogelijk last van ontwenningsverschijnselen. Deze verschijnselen ontstaan doordat het brein niet meer de ‘beloningsstimulering’ krijgt waar het gewend aan geraakt is. Je brein gaat dan schreeuwen om die stimulatie. De kans is erg groot dat je een gokverslaving hebt ontwikkeld.

Ons advies: ga naar je huisarts en bespreek hoe jij het beste ondersteund kunt worden en de controle over je gedrag terugkrijgt, zodat je niet meer gaat gokken.

 

4 – Je houdt verborgen dat je online kansspelen speelt

Weet je omgeving wat je doet, ben je hier open en eerlijk over? Of vermijd je dit? Houd je het verborgen? Hebben ze eigenlijk geen idee hoeveel en hoe vaak jij een (online) kansspelen speelt? Dit zegt vaak veel over hoe jij ermee omgaat. Als je iets te verbergen hebt, is dat meestal geen goed teken. Dan weet je diep van binnen waarschijnlijk wel dat jouw gokgedrag niet ok is.

Ons advies: stop met het beschadigen van het vertrouwen en wees eerlijk. Voorkom dat de (financiële) problemen groter worden.

Kijktip: Nieuwsuur maakte in samenwerking met Hervitas een item over gokreclame en de gevolgen.

 

5 – Het besef van de tijd is weg

Als je aan het spelen bent, kun je dan op tijd stoppen? Of ben je meerdere keren de tijd vergeten en heb je daardoor misschien zelfs een afspraak gemist? Of speel je altijd op vaste tijdstippen en vaak tot diep in de nacht? Mogelijk wordt je gedrag dan beheerst door je drang naar het gokken en heeft dit grote consequenties voor je gezondheid en omgeving. Je kunt chronische vermoeidheid ontwikkelen en je vrienden en familie gaan je negeren, omdat je toch niet komt opdagen. Een gokverslaving ligt op de loer.

Ons advies: maak afspraken met je omgeving, zet ze op papier met een handtekening eronder en kom deze afspraken ook echt na. Probeer zo weer controle terug te krijgen over je gedrag.

 

6 – Je gaat altijd door, of je nou verliest of wint

Ben je al meerdere keren gaan spelen om eerdere verliezen weer terug te winnen? Heb je een speellimiet ingesteld, maar lukt het niet om je daaraan te houden, of je nou wint of verliest? Merk je aan jezelf dat er geen rem meer zit op jouw speelgedrag? Dit zijn zorgelijke signalen die mogelijk wijzen op een gokversalaving.

Ons advies: neem contact op met je huisarts en schrijf je uit bij het Cruks.

 

 

7 – Je speelt elke dag online kansspelen

Online kansspelen verslaving

Hoe vaak en hoe lang speel je? Ben je maximaal 5 uur per week bezig met online kansspelen of is dit veel vaker? Bijvoorbeeld meerdere keren per week of elke dag (2 uur of meer per dag)? Als je elke dag speelt, betekent dit waarschijnlijk dat je afhankelijk aan het worden bent van gokken.

Ons advies: zoek hulp om af te kicken.

Neem contact op

Herken jij je in een of meerdere signalen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan in een persoonlijk gesprek tips & tricks geven die je helpen om op tijd te stoppen. Bij Hervitas krijg je hulp bij een gokverslaving. In drie weken tijd werk je bij ons aan jouw herstel. Neem contact op, dan plannen we zo snel mogelijk een intake in.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk